Ressenya Mala Gente que camina, de Benjamín Prado




Alícia Gili, Biblioteca de Can Sant Joan de Montcada, setembre del 2014
@eowin32002 #tertuliesespaisdelectura

Diuen que Benjamín Prado va pensar a escriure Mala gente que camina, quan va veure el reportatge Els nens perduts del franquisme de TV3 i després de recordar el documental i de llegir el llibre, t’adones que una gran part dels testimonis  i de les dades històriques d’aquest documental estan recollits en el llibre de Prado.

Hàbil a construir un bon assaig sobre la literatura de postguerra, tant del costat feixista com dels anomenats desafectos, així com una dura crítica als horrors de la repressió i a l'oblit sistemàtic de la memòria històrica, a través d'un argument novel·lat.  Ens convida a un exercici intel·lectual intel·ligent doncs a través d’un assaig metaliterari i històric disfressat de novel·la ens convida a repensar la nostra memòria històrica o millor recordar-la i netejar-la de mitja veritat i mentides amb què sovint la transició ens ha amagat els horrors de la reprensió franquista.
Inserint de forma contínua informació literària i històrica de manera que ens porta fins al punt culminant de la seua crítica dirigida especialment al robatori sistemàtic dels xiquets de pares republicans per a lliurar-los a famílies afectes al règim. La forma clara, precisa, irrevocable per la seua claredat i veracitat històrica remarcada en tot moment per documents literaris i periodístics, així com testimoniatges directes, amb els quals ens explica els horrors de com es practica la regeneració política i l'eugenèsia sistemàtica dels elements dissidents especialment comunistes i especialment dels seus fills  en pro de la regeneració de la raça, és contundent, clara, presentada sense escarafalls, però sense vels negres.
“Y los niños fue idéntico. Te aseguro que, aunque parezca mentira, Franco tomo al pie de la letra las locuras de Vallejo Nájera. He estado estudiando las declaraciones  de dirigentes de esos años, testimonios de las víctimas, y demás, y en resumen, creo que pudieron ser reeducados entre 25 mil i 30 mil niños y que muchos se les cambió el nombre y fueron dados en adopción a familias católicas  afines al régimen. [pàg 196]
[…] que cuando los padres adoptivos no les gustaba lo que les daban, bien porque  fueran niños con enfermedades, o bien porque tuvieran el carácter difícil, simplemente iban al  auxilio social  y los cambiaban por otros. Hay quien recuerda haber sido entregado sucesivamente ni más ni menos que a cinco familias [pàg 406]”
La eugènesia, o millora de la raza per mitjà del control dels republicans en general i especialment dels marxistes i comunistes com malalts mentals i dèbils mentals i de la reeducació dels fills  per evitar ser contagiats per les idees maternes i paternes són defensades per Gregorio Marañón i el psiquiatre militar Antonio Vallejo Nájera i Benjamin Prado ens la descriu amb tota la seva cruesa i veracitat històrica, que deixa patents unes idees  esfereïdores, que Franco i els seus afectes no sols van aprovar  sinó  que varen portar a terme:
[...]sobre el libro del coronel Antonio Vallejo Nájera [...] Y créanme si les digo que la biografía de aquel delirante psiquiatra militar, al que luego he dedicado muchas horas de estudio, me dejó anonadado. [...] Al llegar la guerra civil convenció a Franco de crear el Gabinete de Investigaciones Psicológicas del Ejército, donde pensaba demostrar su teoría que el marxismo era una tara mental, expresada en obras como [...] La locura y la guerra, Psicopatología de la guerra española de 1939; y en el volumen Eugenesia de la hispanidad y regeneración de la raza, aparecido un año más tarde y donde agradecía a Nietzsche" la resurrección de las ideas espartanas sobre el exterminio de los inferiores orgánicos y psíquicos, parásitos de la sociedad. […]Una vez "probado" por Vallejo Nájera que ser marxista era una enfermedad cerebral, se hacía necesario, según expresión muy del gusto del Régimen, "separar el grano de la paja", quitándoles los hijos a los "débiles mentales", porque si militan en el marxismo, de preferencia psicópatas antisociales, la segregación total de esos sujetos desde la infancia podrá liberar a la sociedad de esa plaga terrible". Dicho esto las autoridades franquistas aplicaron con todo el rigor del mundo sus tesis , llegando a crear en Madrid una penitenciaria para madres lactantes y disponiendo a su antojo de los hijos [...]" 136-137
Un llibre transcendent en què Benjamin Prado ens convida a una reflexió profunda del franquisme però sobretot del procés d’oblit a què ens han sotmès a tots nosaltres, i que no ens deixarà en cap moment indiferents. Un exercici interessant és llegir aquest llibre amb el complement del documental de TV3 Els fills del franquisme, que és astorador no només per la crítica que implica a un dels moments més foscos de la nostra història sinó pel testimoniatge de les dones i els nens que el varen patir, proper a la ràbia, el dolor i la llàgrima, a les quals cap de nosaltres pot ser indiferent, si com diu  el mateix Benjamin Prado “o eso o es que no tienen corazón” pàg 86
Cada dia veiem a la televisió la mort de nens en conflictes llunyans, violacions de dones, repressió, dictadura, escenes terribles de dolor i ràbia, a les que estem ja tan acostumats que ni tan sols ens esfereeixen. Sovint em demano si el cervell social que tots portem dins l’han matat aquells qui volen que oblidem o el nostre aburgesament que ens permet separar el que està a milers de quilòmetres de nosaltres.
Diuen que la història és cíclica, fins i tot amb una precisió matemàtica, però com deia l’autor de Farenhait 451 només nosaltres, recordant els nostres errors, farem que l’au fènix de l’horror cada cop es repeteixi menys.

Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

El Plagi. Sílvia Romero