Danubi de Claudio Magris

El Danubi
Claudio Magris
Biblioteca de la Roca, Viu la lectura, novembre.

La nostra darrera lectura de Viu la lectura va ser un pèl diferent de les nostres lectures habituals, era un assaig, intens, i molt ben documentat + un llibre de viatges, del recorregut que fa l'autor pel riu Danubi en l'àmbit polític, econòmic, geogràfic i cultural. Aquest viatge ens dóna a conèixer la formació de l'Europa moderna, a partir de l'Imperi Austro Hungar del S. XIX, però amb unes arrels molt més profundes i que aconsegueix una verdader ecumene

Aquest recorregut no amaga res, per bé o per mal, i ens parla igual de la gran cultura eslavo germànica, com de les arrels el naixement del Nacional Socialisme que va acabar amb el nazisme, no amaga res, les llengües desaparegudes, els pobles desapareguts, la diversitat cultural, o les atrocitats dels camps de treball del nazisme.

Però també ens parla de la diversitat, i de la riquesa cultural que flueix com el riu Danubi a les vores del riu, en cultures i societats diverses, que s'han enriquit i format aquest mite de frontera, i aquest marc identitari centreeuropeu tan interessant. Un símbol físic es converteix el Danubi, entre la diversitat cultural germànica, hebraica, eslava, i turca. Una riquesa cultural que té evidentment els seus clars obscurs.

Els nostres usuaris i usuàries es varen veure gratament sorpresos per aquest assaig que tot i ser llarg i densament documentat, flueix com el riu que li dóna títol. Un llibre, que segurament, deien no haguessin llegit mai, i que els ha donat oportunitat de conèixer aquesta centre Europa, tan propera i tan desconeguda.

Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

Estimades Màquines, Efendi, La primera Onada i Forvid, lectures d'autores, pel #BingoCifiCat